miercuri, 4 martie 2009

paris


Prima idee demna de retinut din acest jurnal de calatorie europeana, ar fi urmatoarea:

Nu doar strazile au puterea lor de convingere, dar si lumea ce se perinda prin fata vitrinelor stralucitoare, aerul cald insotit de vanticelul rarait, plantele exoticizante- stranse buchete-buchete in vase imense de lut si de lemn, dupa caz...

Orasul acesta are gust bun, si fara sa vreau, spunand aceste cuvinte, imi vin in minte locurile minunate numite LA DUREE,restaurantele din cartierul evreiesc,parfumurile fructate lasate in urma de doamnele convertite la credinta suprema numita fashion.

Strazile pastreaza ideea de conceptie a arhitectilor ce au privit mult peste orizontul slab al oamenilor ce vad miniatura demna de standardizare..cladirile au grimase si pot sa ti vorbeasca..raceala cu care se aseaza impunatoare dealungul strazilor intortocheate iti muta gandurile si ti ia auzul..

Palais Garnier,Luvrul, Muzeul d'Orsay, Catedrala Notre-Dame,Musée du Montparnasse,Musée National du Moyen-Age..sunt cateva dinTRE pictogramele prezente pe hartile din mainile trecatorilor interesati sau dez-interesati..

Parcurile au visurile lor inca neimplinite...statui si verdeata asezate cursiv..concentric...cladiri in zare..orizont de cunoastere si satisfactie vizuala...arondismente asezate pe o tabla de sah imvizibila, desenate pe harti imense si vizitate anual de milioane de personaje ce se autointituleaza - turisti de placere...

Suburbiile cautate si rascolite exista si respira impasibile..Rue du Rivoli arunca artificii din fiecare magazin predispus la festin vizual..Champs-Élysées - se abandoneaza noptilor plin de lumina artificiala si promenada..cartierul Marais combate clipitul nostalgic si invita la nemurire si exibare naturala..

Toate aceste nume par oameni ce-si spun, fiecare, unul altuia - povestile de nemurire..stilul comanda totul,sau ce ne dorim sa vedem..spunea CINEVA...Parisul iti arata fata lui impunatoare,daca esti dispus sa l privesti ochi in ochi..
Orasul Paris ti se poate destainui,doar daca incerci sa-l digeri usor,cu tact si rabdare.

Niciun comentariu: